Vegan Monkey
Gezonde vegan cookie dough met 3 variaties
Recepten

Gezonde Vegan Cookie Dough + 3 variaties

Als kind heb ik het concept ‘beslagkom uitlikken’ nooit begrepen. Gefascineerd keek ik toe hoe mijn moeder en zusje de één na de andere sliert appeltaartdeeg wegwerkten, me afvragend hoe ze in godsnaam die rauwe eieren konden zijn vergeten. Ongebakken koekjesdeeg? Dank je de rauwe koekoek.

Maar de tijd van onbezorgdheid is voorbij. Sinds ik geen eieren meer gebruik in mijn baksels ben ik alle gemiste kansen aan het inhalen. Niet zelden haalt slechts een fractie van het beslag de oven. Lekker, maar eigenlijk niet de bedoeling – en ook niet heel goed voor je, als je nagaat dat een eetlepel beslag vaak al 1 koekje maakt.

Oeps. 

Nu is er een nieuwe foodtrend in opkomst: cookie dough – oftewel eetbaar koekjesdeeg. Dat is dan wel zonder rauw ei, maar meestal nog steeds betreurenswaardig ongezond. Zo bevatten cookie dough-recepten vaak veel suiker, geraffineerd meel en boter, waarvan zowel jij als je aderen gestaag dichtslibben.

Dat kan beter!

Je begrijpt: missie gezond vegan cookie dough was on. Gewapend met mijn staafmixer en een pot kikkererwten dook ik de keuken in. Het resultaat: een heerlijk simpel-en-snel-klaar-recept. Met slechts 6 ingrediënten, vezelrijk, glutenvrij en caloriearm (zo kun je er nóg meer van eten), en zonder geraffineerde suiker, geraffineerd meel of olie. De voedingswaarde heb ik ook uitgevogeld. Wat wil je nog meer.

Nog meer.

Nou vooruit dan, ik heb ook 3 variatie-opties voor je. Eén voor de pindakaasliefhebbers, één voor de chocoholics, en één voor de eiwitfanaten. Kies jouw favoriet en ga hoppa, aan de slag!


Ingrediënten vegan cookie dough

Ingrediënten

  • 200 g kikkererwten (of 1 pot, uitgelekt)
  • 40 ml ongezoete amandelmelk
  • 3 el kokosbloesemsuiker / jouw favoriete zoetmiddel
  • 1 volle tl kaneel of speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • 2 el cacaonibs

Tip #1: Je kunt ook witte bonen, bruine bonen, zwarte bonen of doperwten gebruiken.
Tip #2: Drapeer 1 gulle el pindakaas of andere notenpasta over je cookie dough. Geloof me, dit maakt het pas écht de traktatie van de eeuw. 


 Vegan Cookie Dough Variaties

1. Peanut butter heaven

+ 1 hele grote el pindakaas (20 g)
+ 1 tl kokosbloesemsuiker
+ 25 ml amandelmelk

Vegan cookie dough gezond met pindakaas

2. Double chocolate

+ 1 grote el cacaopoeder
+ 25 ml amandelmelk

Vegan chocolate cookie dough gezond healthy

3. Protein power

+ 25 g plantaardig eiwitpoeder (ik gebruikte Orangefit chocolade)
+ 150 ml amandelmelk

vegan cookie dough eiwitten plantaardig


Zo maak je Vegan Cookie Dough

  1. Mik alle ingrediënten behalve de cacaonibs in een bak, pan of keukenmachine.
  2. Voeg eventueel de ingrediënten van jouw gekozen variatie-optie toe.
  3. Mix ze met de staafmixer of in de keukenmachine tot een gladde massa.
  4. Voeg eventueel wat extra water of amandelmelk toe als je het ‘beslag’ te dik vindt.
  5. Roer de cacaonibs erdoorheen, serveer in een kom of op een bord en enjoy!

Voedingswaarde (per 100 gram)

Basisrecept   

Kcal: 159
Koolhydraten: 18
Eiwit: 6,4
Vet: 5,5

Peanutbutter Heaven 

Kcal: 180
Koolhydraten: 17,3
Eiwit: 7
Vet: 7,9

Double Chocolate 

Kcal: 161
Koolhydraten: 17,6
Eiwit: 6,8
Vet: 6,4

Protein Power

Kcal: 123
Koolhydraten: 11,5
Eiwit: 8,3
Vet: 4


Vegan chocolade cookie dough of koekjesdeeg met pindakaas - gezond en healthy

You Might Also Like...

12 Comments

  • Reply
    Sanne
    11 augustus 2017 at 02:32

    Hier was ik echt naar op zoek!
    Heeeeeeerlijk. Kan niet wachten om het te maken :).
    Liefs

    • Reply
      Brenda
      11 augustus 2017 at 10:12

      Hoi Sanne!
      Ahh haha ik zie al je berichtjes voorbijkomen – dank je wel! Dit is echt één van de beste uitvindingen ooit (vooral dus die met pindakaas!!).

  • Reply
    Anne
    9 juni 2017 at 11:23

    Heel erg lekker, bedankt voor het recept! Hier ga ik vaker van smullen 😀

    • Reply
      Brenda
      11 juni 2017 at 13:41

      Heel graag gedaan! ^^

  • Reply
    Elise
    27 mei 2017 at 18:57

    Helaas heb ik nog niet al deze ingrediënten in huis maar ik ga zeker snel inslaan en je recept uitproberen!
    Als je net vegan bent moet je behoorlijk wat voorraad inkopen doen aan producten die je normaal gesproken nooit in huis (nodig) hebt.

    • Reply
      Brenda
      28 mei 2017 at 16:51

      Wat leuk Elise! En klopt, als je net begint is er opeens een heleboel om te ontdekken ^^ Maar dat maakt het juist leuk! Vooral als je de tijd ervoor hebt om receptjes op te zoeken en dingen uit te proberen. Heel veel plezier met je nieuwe lifestyle 😉

  • Reply
    Leandra
    26 mei 2017 at 14:35

    Wow! Dit ga ik vanavond gelijk proberen! 😀 Stomme vraag misschien, maar eet je dit gewoon zo of combineer je het nog ergens mee? Thx!

    • Reply
      Brenda
      26 mei 2017 at 15:54

      Hoi Leandra! 😀 Jaaaa wat leuk! En het is zó lekker joh! Ik schep de mix gewoon in een kommetje en eet zo op 🙂 Maar het lijkt me ook super lekker om een bolletje vegan ijs in datzelfde kommetje te doen, of – een gezondere optie – een beetje sojakwark / sojayoghurt / kokosyoghurt met plakjes banaan. Dan maak je er helemáál een feestje van! 😀

  • Reply
    Cathy
    25 mei 2017 at 11:58

    Ziet er lekker uihuit! Volgens mij zit er trouwens in principe geen ei in het deeg van de appeltaart… je bestrijkt het met ei. Ik bestrijk nu met een mengseltje van soja melk en abrikozen jam (halverwege baktijd erop doen).. mmmm

    • Reply
      Brenda
      25 mei 2017 at 18:28

      Dank je wel Cathy! In ‘ons’ appeltaartdeeg ging het volgens mij wel – anders had ik er geloof ik niet zo’n afschuw van gehad 😉 Goede tip van de abrikozenjam en sojamelk! Dat laat het waarschijnlijk ook zo mooi glanzen!

  • Reply
    Cilla
    23 mei 2017 at 13:12

    Whoohooooo dit ziet er allemaal super lekker uit zeg 🙂 Jeezzzz!

    • Reply
      Brenda
      23 mei 2017 at 14:06

      Ahh, dnk je wel Cilla! ^^ Wie weet, vind jij deze variant als niet-zoetekauw wel lekkerder dan die je geprobeerd had bij Baker’s Dough 😉 (Al ga ik die zeker even een bezoekje brengen na onze meeting binnenkort!) Liefs,

    Leave a Reply