Vegan Monkey
Tofutella: vegan nutella met tofu, dadels en cacaopoeder
Health & Food Recepten

Tofutella: Vegan Nutella the Healthy Way

Ik heb, al zeg ik het zelf, de uitvinding van de eeuw gedaan. Tofutella. Ja, het is precies wat je denkt: Nutella gemaakt van tofu. Ik kan het ook bijna niet geloven, maar ik zweer met heel mijn wezen dat deze creatie precies zo smaakt als de real deal. En het mooiste is dat deze vegan Nutella super simpel te maken is. Je hebt 3 ingrediënten nodig, één keukenmachine en een grote lepel om ‘m geheel in stijl te verorberen. Doop die lepel trouwens gerust nog één, twee, of – oh boy – drie keer in, want deze guilty pleasure is eigenlijk helemaal niet zo guilty.

Vegan Nutella van Tofu

Wat je eet is namelijk niets meer dan een mix van tofu, dadels en cacaopoeder. That’s it! Tofu is een eiwitrijke en caloriearme vervanger voor de palmolie waar Nutella uit bestaat, en de dadels zorgen voor die heerlijk zoete smaak en de originele ‘plakkerige’ structuur. Schep cacaopoeder erbij en Tofutella is born in your kitchen! Oh ja, heb ik al gezegd dat dit recept ook een high-protein optie met minder suiker heeft? Die vind je ook verderop in dit recept. Voor de avocadoversie (drie keer raden hoe die heet), moet je dit recept hebben.

Maar waar zijn de hazelnoten?

Nou, die zijn er dus niet, en ik zal je zeggen: die mis je ook niet. De mensen van Nutella mogen dan wel doen alsof hun suikerbommetje vol zit met hazelnoten, maar de realiteit is dat de chocosmurrie slechts voor 13% uit hazelnoten bestaat. Omgerekend is dat 2 gram per portie van 15 gram. Komt neer op precies 1 hazelnoot. Je snapt, daar ga ik jou (en mezelf) echt niet voor naar de winkel sturen.

En om eerlijk te zijn: een chocopasta op basis van hazelnoten vind ik eigenlijk een groot nadeel. Hazelnoten zijn niet goedkoop, en om er een pasta van te maken zijn geduld en een goede blender een noodzaak. Ja, je zou een pot hazelnootpasta kunnen kopen, maar voor hetzelfde geld kun je net zo goed nog minstens 8 potten Tofutella maken. Bovendien is chocopasta op basis van hazelnoten vaak even calorierijk en vet als de originele Nutella. Dus als je portemonnee en tailleomtrek je lief zijn, kies je voor Tofutella.


Ingrediënten tofutella, gezonde vegan nutella

Ingrediënten

  • 250 gram silken tofu (ook wel soft tofu of zijdentofu genoemd)
  • 100 gram medjooldadels
  • 20 gram (2 el) cacaopoeder

Ingrediënten High-Protein Tofutella

  • 250 gram silken tofu
  • 30 gram Orangefit chocola / ander plantaardig eiwitpoeder*
  • 30 gram (3 el) cacaopoeder
  • 30 gram medjooldadels (1 grote of 2 kleine)
  • 100 ml ongezoete amandelmelk

* Ik gebruikte zelf dus Orangefit voor dit recept (niet gesponsord overigens), en ik weet niet hoe het met andere eiwitpoeders uitpakt. Waarschijnlijk moet je minder of meer amandelmelk gebruiken, dus probeer maar even wat uit. Laat het me vooral weten hoe het bij jou is gegaan als je een ander merk hebt gebruikt!

Zo maak je Tofutella

  1. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine.
  2. Mix tot een gladde pasta.
  3. Schep in een pot en bewaar in de koelkast (maximaal 1 week),
  4. Lik de keukenmachine uit.

Voedingswaarde (per 100g)

Tofutella

Kcal: 136
Koolhydraten: 21,1
Eiwitten: 6,6
Vet: 3,3

High-Protein Tofutella

Kcal: 106
Koolhydraten: 6,6
Eiwitten: 11,0
Vet: 3,8

Nutella

Kcal: 546
Koolhydraten: 57,6
Eiwitten: 6
Vet: 31,6


You Might Also Like...

4 Comments

  • Reply
    Julia
    15 juni 2017 at 23:05

    Hoi, vraagje: kun je dit ook met normale dadels maken? En met gewone tofu? Of werkt het dan niet?

    • Reply
      Brenda
      16 juni 2017 at 08:37

      Hoi! Als je harde/firm tofu gebruikt dan eindigt dit in een brokjesparade in plaats van een smeuïge pasta. Geloof me, I’ve been there, en dat wil je niet 😉 Wat betreft de dadels raad ik ook echt aan om medjooldadels te halen. Die kun je in de meeste supermarkten vinden (bij de bakproducten), maar voor de beste prijs ga je naar de toko of Turkse supermarkt. Daar verkopen ze ook doosjes van 500 gram minidadels, die net zo zacht en zoet zijn als medjooldadels, maar dan veel goedkoper. Bij de toko kun je dan ook meteen zachte tofu meenemen 🙂

  • Reply
    Kris
    14 juni 2017 at 21:11

    Leuk alternatief. Ik koop altijd La Vida vegan hazelnootpasta (en deze is echt té lekker), maar ga dit recept zeker proberen.

    • Reply
      Brenda
      14 juni 2017 at 21:20

      Nu maak je me wel heel nieuwsgierig naar jouw variant 😉 Ik ben benieuwd of de Tofutella je favoriet overtreft! 😀

    Leave a Reply