Vegan Monkey
Hummus basis recept: simpel, makkelijk en gezond
Recepten

Hummus Basisrecept + 5 variaties

Het geheim van lekkere hummus is om vooral niet zuinig te zijn met de smaakmakers. Als stamppotetende Nederlanders zijn we gewend om met snufjes en mespuntjes te werken. Wrong. Hummus vraagt om een finaal andere benadering, namelijk:

Strooien met die hap.

Gieten met die tahin.

Of het een teen knoflook meer mag zijn? Voor de gevorderde hummusbouwer een retorische vraag.

Lekker puur

Maar ik moet bekennen dat ook ik als nuchtere Nederlander gewend ben geraakt aan ‘de pure smaak van de ingrediënten zelf’ (dat is hoe je de flauwe stamppotten goedpraat tegenover teleurgestelde toeristen). Er bestaan hummusrecepten met evenveel tahin als kikkererwten, waarbij je een hele citroen boven de mix moet uitknijpen, of die je moet verdrinken in de olijfolie. Authentiek, maar vaak net one bridge too fat eh.. far voor veel landgenootjes.

Maza maar dan beter

Ik ben zelf eigenlijk groot fan van de hummus van Maza. En laten we wel wezen, dat is ook gewoon een Nederlands bedrijf uit de Zaanstreek. In ieder geval lijkt deze hummus daar op. Smeuïge Maza-achtige hummus, maar dan zonder de goedkope raapolie en conserveringsmiddelen.

De hummus uit dit recept is smaakvol maar toch subtiel. Geen flauwe kikkererwtenbrei, maar ook geen over-the-top oliefestijn. Als jij er toch meer pit in wilt, wees dan niet bang om er een extra lepel tahin of kruiden bij te gooien!


Ingrediënten

  • 200 g kikkererwten (ongeveer 1 pot, uitgelekt. Houd de rest ter decoratie)
  • 30 g tahin
  • 3 teentjes knoflook
  • 1,5 el citroensap
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 60 ml water
  • Optioneel: 1 el extra vierge olijfolie, voor een vollere smaak en structuur

Tip: Het is even een klusje, maar voor écht romige hummus kun je het beste de vliesjes eraf pellen. Doe ik persoonlijk niet, want ik vind de vezels die hierin zitten waardevoller dan een íets romigere structuur. Bovendien is het ook gewoon een pokkenklus.


Hummus Variaties

1. Spicy Tomato

+ 2 el tomatenpuree
+ 1 tl sambal (mag ook meer)

2. Edamame Protein

+ 100 g edamame boontjes
+ van alle ingrediënten de helft erbij

3. Pretty Pink

+ 1 kleine biet (ongeveer 100 g)
+ snufje extra komijn, paprikapoeder en zout

4. Pindakaashummus

+ 1 grote eetlepel pindakaas

5. Zoete aardappel / Pompoen

+ 100 g gekookte pompoen OF zoete aardappel
+ 10 g tahin
+ snufje extra zout


Zo maak je Hummus

  1. Doe alle ingrediënten (plus eventueel die van de variatie-optie) in een keukenmachine, of gooi ze in een pan en houd je staafmixer in de aanslag.
  2. Mix tot een glad geheel. Het kan even duren tot je een echt romige structuur krijgt, maar de aanhouder wint.
  3. Proef de hummus. Als je er meer zout of citroensap bij wilt doen, doe dat dan. Mix alles dan nog even goed door.
  4. Serveer op brood, op een rijstwafel, doop er rauwe wortels, komkommer of bloemkoolroosjes in, gebruik als spread voor over je groenten of Buddha Bowl, of lepel het lekker zo uit de pot.

Spicy Tomato:

You Might Also Like...

3 Comments

  • Reply
    Katalin
    22 september 2017 at 22:54

    Ik heb een keer de vliesjes van de kikkererwten gehaald, maar vond het een overbodige klus. De smaak werd er niet beter of romiger door.

    • Reply
      Brenda
      23 september 2017 at 08:54

      Respect voor je poging! 😉 Gebruikte jij ook kikkererwten uit een pot? Ik denk dat het misschien voor zelfgekookte kikkererwten uit zou maken, omdat die wat harder zijn dan die uit een pot. Ik zat me ook te bedenken dat je dan veel vezels weghaalt, door de vliesjes te verwijderen. Lekker eraan laten zitten dus! 🙂

  • Reply
    Inostrate
    31 augustus 2017 at 11:35

    Lekker om deze hummus zelf te maken en op je zelfgebakken brood te smeren of als bijgerecht bij warme maaltijd! Ik ga de variaties eens uitproberen!

  • Leave a Reply