Vegan Monkey
Recepten

Super Crunchy Granola (met grote brokken!)

Ik wilde wel een keertje zelf granola maken. Nou, zou je denken, dat moet toch niet moeilijk zijn met zóveel recepten online. Wel dus. Want het meerendeel van de granolarecepten voldeed niet aan mijn belangrijkste eis: grote brokken.

Grote, knapperige brokken granola, zoals je die in een vers pak Cruesli tegenkomt. En deze is zelfs nog beter dan het origineel van Cruesli: de granolabrokken zijn nóg knapperiger en je kunt zelf bepalen hoe groot je de chunks wilt laten worden. Daarbij ga ik natuurlijk voor healthy-all-the-way.

Grote Brokken

Granola uit de supermarkt is dan wel makkelijk, maar het zijn wel ongelooflijke suikerbommetjes. De enige waardige supermarktgranola die ik ken is die van de Aldi. Ja, echt, of all places! Nadeel van deze granola is dat hij niet zoet smaakt en ook best ‘heavy’ is, gemaakt van havermout en veel noten en zaden. Tikt al snel aan, om het maar zo te zeggen.

Als ik granola eet, dan wil ik ook echt een héleboel kunnen eten. Zo goed als guiltless. Daarom wilde ik een lichte granola maken, zodat je royaal kunt strooien zonder je zorgen te hoeven maken over de calorische waarde van één brok meer of minder.

Eindeloze Crunch

Dus wilde ik de allerlichtste en allergezondste granola maken, zodat je er het allermeest van kan eten met het allerminste schuldgevoel.

Deze granola bevat dan ook geen kokosolie. Ik gebruik liever omega-3 vetten (uit bijv. notenpasta) dan verzadigde vetten van kokosolie. Ik gebruik kokosolie alleen om in te bakken, omdat dit vet niet oxideert bij hogere temperatuur, en olijfolie bijvoorbeeld wel [1].

Mijn granola moest dus aan de volgende punten voldoen:

  • Vegan
  • Grote brokken
  • Geen geraffineerde suiker
  • Geen kokosolie
  • Rijstwafels

Rijstwafels?

Ja. Verkruimelde rijstwafels zijn de skinny bitches in het recept, en hét geheim achter hoe je deze granola crunchy maakt. Partners in crime zijn de dadels en cacao, waardoor deze cruesli niet alleen gezond is, maar ook nog eens onmogelijk lekker.

En tadaa, dit is het dan geworden! Ik heb het recept expres ‘klein’ gehouden. Ten eerste omdat het anders niet in mijn oven paste, en ten tweede zodat je niet straks met een halve pot granola zit die taai is geworden. Als je een grote oven hebt kun je de ingrediënten in dit recept verdubbelen.


Droge Ingrediënten

  • 100 gr havermout
  • 50 gr noten / zaden* (ik had zonnebloempitten en walnootstukjes)
  • 2 rijstwafels
  • 1/4 tl stevia of 1 el kokosbloesemsuiker
  • 1 el cacaopoeder
  • 1 tl kaneel
  • Snuf zout

Natte Ingrediënten

  • 50 gr medjooldadels (ontpit)
  • 25 gr notenpasta / pindakaas
  • 1 tl vanille-aroma
  • 40 ml water

* Ik gebruikte een mix van zonnebloempitten, pompoenpitten en walnootstukjes


Zo maak je Crunchy Granola

  1. Verwarm je oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat of rooster met bakpapier.
  2. Verkruimel de rijstwafels in kleine korreltjes
  3. Gooi deze plus alle droge ingrediënten in een kom en meng door elkaar.
  4. Mix alle natte ingrediënten met een staafmixer, of prak ze met een vork tot een papje.
  5. Giet het papje over de droge ingrediënten en kneed dit met je handen tot er grove brokken en kruimels ontstaan.
  6. Verdeel de granola over de bakplaat en bak deze ongeveer 30 minuten in de oven.
  7. Laat de granola volledig afkoelen voor je ‘m serveert.

Pics or it didn’t happen:

Nog meer ontbijtideeën:

You Might Also Like...

4 Comments

  • Reply
    Marianne
    23 juli 2017 at 16:46

    Zal ik dit recept dan ook maar een kans geven? Ik heb ook al zo vaak geprobeerd om granola te maken, maar het mislukt elke keer… Misschien werkt dit wel, had het in ieder geval nog nooit met rijstwafels gezien!

    • Reply
      Brenda
      23 juli 2017 at 19:11

      Het is zeker een kans waard! 😀 Ik hoop dat het dit keer lukt, laat het vooral weten! Als het de vorige keer snel is aangebrand, dan kun je de granola tussentijds even een beetje omscheppen, of eerder uit de oven halen 🙂

  • Reply
    Merel
    23 juli 2017 at 09:51

    Dit ziet er zo simpel en lekker uit dat ik nu toch maar eens granola ga leren maken!

    • Reply
      Brenda
      23 juli 2017 at 11:40

      That’s the spirit! 😀 Je zult er in ieder geval geen spijt van krijgen 😉

    Leave a Reply