Vegan Monkey
Filosovegan Psychologie

Cognitieve Dissonantie en Veganisme

We willen het niet horen en we willen het al helemaal niet zien. Kuikens die vergast worden, eenzame kalfjes in donkere kisten, en varkens die nog leven terwijl ze worden verwerkt. We gruwelen van het leed in de vee-industrie, en toch blijven we vrolijk onze winkelwagentjes volladen met smeerkaas, kwark en kipfilet.

Hoe kan dat? Zijn we met z’n allen nou echt zo dom, dat we dit simpele geval van vraag-en-aanbod niet begrijpen? Want zolang we betalen voor vlees, vis, zuivel en eieren, blijft het dierenleed dat in deze industrieën omgaat bestaan. Dat is echt geen hogere wiskunde en snapt een kind zelfs nog.

Voor het ware antwoord nemen we een duik in de psychologie. Het feit dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders nog steeds geen veganist is komt namelijk door cognitieve dissonantie – of eigenlijk de manier waarop we dit proberen op te lossen, maar daar kom ik later nog op terug. Voor wie nog nooit van cognitieve dissonantie heeft gehoord, bij dezen:

Cognitieve dissonantie

Het ongemakkelijke gevoel dat ontstaat wanneer je gedrag in strijd is met je normen en waarden, of wanneer je wordt geconfronteerd met feiten die niet overeenkomen met wat je gelooft.

Een goed voorbeeld van cognitieve dissonantie vind je bij de zoetekauw op dieet (“ik wil afvallen maar ik heb een groot stuk taart gegeten”), of degene die rookt (“ik weet dat roken ongezond is, maar toch blijf ik het doen”). Omdat hun gedrag en gedachten in strijd zijn met elkaar, zullen de zoetenkauw en roker zich schuldig voelen. En dat voelt niet fijn.

Cognitieve Dissonantie en Veganisme

Ook wie dierlijke producten eet en geconfronteerd wordt met informatie van hoe dieren in de vee-industrie lijden, zal cognitieve dissonantie ervaren. Het besef dat je eetgedrag in strijd is met de innerlijke overtuiging – dat je tegen dierenleed bent – bezorgt je een rotgevoel. Het hele proces in stukjes opgebroken ziet er zo uit:

 1. Overtuiging: Ik wil dieren geen pijn doen
 2. Gedrag: Ik eet dierlijke producten
 3. Informatie: Dierlijke producten veroorzaken dierenleed

Of, in het geval van het milieu:

 1. Overtuiging: Ik wil niet bijdragen aan klimaatverandering
 2. Gedrag: Ik eet dierlijke producten
 3. Informatie: Dierlijke producten veroorzaken klimaatverandering

(1) is in strijd met (2) dankzij (3). En dat levert de volgende cognitieve dissonantie op:

Door dierlijke producten te eten draag ik bij aan dierenleed en klimaatverandering, en dat wil ik niet.

Veel mensen die dierlijke producten eten voelen zich wat ongemakkelijk rondom veganisten of het onderwerp veganisme, omdat het hen herinnert aan hun cognitieve dissonantie. Niet zelden schieten ze in de verdediging om hun cognitieve hachje te redden. En dat is waar het vaak zo verschrikkelijk de mist in gaat.

Cognitieve Dissonantie Reductie: Hear no evil, See no evil

Mensen doen er alles aan om het ongelukkige gevoel dat cognitieve dissonantie teweegbrengt weg te nemen. Dit heet ook wel cognitieve dissonantie reductie, en kunnen we voor elkaar krijgen door:

 1. ons gedrag te veranderen
 2. onze attitude te veranderen
 3. de dissonantie te vermijden of weg te redeneren

Om weer even het voorbeeld van daarnet erbij te halen: een roker kan stoppen met roken (1), eerlijk bekennen dat hij de ongezonde gevolgen ervoor over heeft (2), of het bewijs dat roken dodelijk is negeren of bagatelliseren (3).

Mijn oma werd 95 en rookte als een ketter.

Vaak is het argument onderuitschoffelen vele malen makkelijker dan je gedrag of attitude aanpassen. Het bewijs dat je prima oud kan worden op een pakje zware shag per dag (N=1, maar oké) lost de dissonantie op, en de roker kan weer vrolijk verderleven voor zolang het duurt.

Maar waar de roker vooral zichzelf ermee heeft, zijn de dieren de dupe van de irrationele dissonantiereductietechnieken van omnivoren. Maar liefst 80% van de Nederlanders kiest voor tactiek nummer 3 om zijn cognitieve ongemak weg te nemen. Hoe ik op dat getal ben gekomen? Kijk maar even mee.

1. Gedrag veranderen → De Veganist

Ik stop met het eten van dierlijke producten.

Dit is de beste en enige juiste oplossing, maar in de praktijk komt deze heldendaad helaas maar zelden voor. Met 70 000 personen is slechts 0,4% van de Nederlandse bevolking veganist. Sad face.

Eat no evil

2. Attitude veranderen → De Psychopaat

Dierenleed boeit me niet.

Wie dit oprecht meent diagnosticeer ik bij dezen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis. In lekentaal komt dat erop neer dat je een psychopaat bent, samen met zo ongeveer 4% van de samenleving. Een antisociale persoonlijkheidsstoornis ontstaat door een afwijking in de hersenen, waardoor de persoon die eraan lijdt geen empathie voor andere mensen of dieren kan voelen. Als de documentaire Earthlings je nog steeds onbewogen laat, dan raad ik je aan om toch eens een psycholoog te bezoeken.

 

3. Dissonantie verwijderen → De Luie Mens

…Noem je me nou lui?

Jazeker, en dan druk ik me nog zacht uit. De meeste omnivoren weten wel dat hun gedrag in strijd is met hun waarden, maar hebben het er gewoon niet voor over om zichzelf te informeren, of hun broodje kaas op te geven. Dan moet je toch toegeven dat je op z’n minst een beetje lui bent, om nog maar te zwijgen van egoïstisch en immoreel. Omdat dat besef ook weer cognitieve dissonantie oplevert, gooit kaaslievend Nederland zijn beste smoesjes, tegenwerpingen en oogkleppen in de strijd om zijn comfortabele leventje voort te kunnen zetten. En wel zo:

Tactiek #1: Struisvogelpolitiek

De meeste mensen gaan de confrontatie met dierenleed actief uit de weg. Als de beelden voorbijkomen kijken ze de andere kant op, en de verhalen willen ze niet horen. De informatie die toch is binnengekomen wordt weggestopt in een donker hoekje van hun brein, of weggeredeneerd met tactiek #2: de excuusjes.

Tactiek #2: Goedpraterij

Tot deze categorie behoren alle ongegronde redenen waarom iemand met een schoon geweten dierlijke producten zou kunnen eten. Ze houden geen van allen stand. Enkele voorbeelden zijn: ‘Dieren zijn gewoon happy’ (lees dit ff), ‘Ik koop alleen biologisch’ (beter koop je het helemaal niet), ‘Ik eet alleen eieren van mijn geredde kippen’ (bekijk deze video, vanaf 4:30 min), ‘mensen zijn van nature omnivoren’ (van nature zijn we ook polygaam, en lees dit), ‘mensen mogen dieren eten omdat we superieur aan ze zijn’ (hell to the no), etc.

De discussie over dat mensen dieren mogen gebruiken omdat dat in één of ander groot boek staat ga ik overigens niet aan. Ik heb echt nul zin om aan volwassenen uit te gaan leggen dat Sinterklaas niet bestaat.

Tactiek #3: Veganisme bekritiseren

Wanneer de pro-omni argumenten van tactiek #2 allemaal onderuitgeschoffeld zijn, is het tijd voor tactiek #3: de tegenaanval. Hier vind je de argumenten over dat veganisme niet gezond (is het wel) of niet praktisch haalbaar zou zijn. Want als veganisme geen houdbare voedingsstijl is, kun je het eten van dierlijke producten afschrijven als ‘noodzakelijk kwaad’.

Zo is iedere veganist bekend met de vraag waar ze dan in godsnaam hun eiwitten vandaan halen (zucht) en de opmerking dat we dierlijke producten nodig hebben om te blijven leven of spieren op te bouwen. Het besef dat veganisten nog steeds op deze aardkloot rondhobbelen is bij sommigen waarschijnlijk nog niet helemaal geland, en over dat laatste onderwerp praten we verder zodra je Jurgen hebt verslagen met armpjedrukken. Voor nog meer argumenten tegen veganisme en hun weerlegging, lees dit, dit, ditdit en dit.

Conclusie

Als we de veganisten (0,4%), de personen gediagnosticeerd met een antisociale persoonlijkheidsstoornis (4%) en kinderen onder de 15 jaar (die ik buiten beschouwing heb gelaten omdat zij zich wellicht nog niet bewust zijn van de consequenties van hun gedrag: 16%) van 100% aftrekken, komen we uit op 79,6%. Wat betekent dat bijna 80% van de Nederlanders geen legitieme reden heeft om dierlijke producten te eten. En ik geloof dat we dit het beste kunnen oplossen door redelijk, begripvol en lief te zijn voor elkaar.

Aan de Veganisten:

Jullie zijn awesome. Jullie zijn de 0,4% die daad bij het woord voegt. Jullie gaven je favoriete eten en comfort op om je idealen na te leven. En alsof dat nog niet genoeg is moeten jullie ook nog eens alle kritiek van omnivoren incasseren en op pakweg ieder feestje uitleggen hoe de vork in de steel zit. Soms is dat vermoeiend, frustrerend en bloedirritant. Maar als ik je één ding mag meegeven, dan is het dit: wees begripvol. Besef dat ook jij ooit omnivoor bent geweest. Omnivoren zijn geen slechte mensen – slechts mensen.

De volgende keer dat je wordt geconfronteerd met oppositie, hoe onredelijk ook, bedenk dan dat je te maken hebt met iemand die worstelt met zijn cognitieve dissonantie. Blijf vooral geduldig en begripvol, en bedenk wat jou heeft geholpen om de stap naar veganisme te zetten. Als jij die kennis kan toepassen, dan zou je zomaar een nieuwe veganist kunnen recruteren.

Aan de Omnivoren:

Don’t kill the messenger, kill the killer.

Wie dierlijke producten eet is verantwoordelijk voor het mishandelen en doden van onschuldige dieren. Iedere keer dat jij eieren koopt vergas je indirect een kuikentje, en iedere keer dat jij sushi bestelt rukt er iemand op jouw bestelling de darmen uit een levende vis.

Cognitieve dissonantie reductie is geen excuus voor het sponsoren van een holocaust. Dus weg met die smoesjes, het uitstelgedrag en het ge-jamaar, maar do what you got to do! De veganisten staan met open armen en schalen vol vegan brownies op je te wachten.

Nu hoef je echt niet van de één op de andere dag veganist te worden. Ik heb het ook in stapjes gedaan. Iedere keer dat je vlees, vis, zuivel of eieren koopt, bedenk dan of je het zou kunnen vervangen door iets plantaardigs: sojamelk of -yoghurt in plaats van zuivel, hummus in plaats van kaas, en een plantaardige vleesvervanger in plaats van vlees of vis. En bezoek ook vooral deze website, en deze. Geloof me, er gaat een wereld voor je open.

Weet ook dat ik ieder stapje dat je in de goede richting zet keihard toejuich. En schroom niet om deze hieronder in een berichtje te delen, dan krijg je van mij persoonlijk een plantaardige veer in je 🙂

Go for it!

You Might Also Like...

36 Comments

 • Reply
  Karin
  29 september 2017 at 20:02

  Dag Brenda,

  Wat een geweldig goed geschreven artikel! Ik ben blij dat ik hier op ben gestuit, want het geeft mij weer een boost in mijn missie om het dierenleed op deze planeet te stoppen (voor zover mogelijk 😯).

  Groet Karin

  • Reply
   Brenda
   30 september 2017 at 12:22

   Wat mooi, Karin! 😀 Ik ben heel blij dat ik heb kunnen helpen! Dat geeft míj op zijn beurt weer een boost om veel meer van dit soort artikelen te schrijven. Dank je wel! Liefs,

 • Reply
  Mh
  28 augustus 2017 at 16:41

  Wauw. Jij hebt gewoon in 1 artikel al mijn vragen beantwoord die uiteindelijk allemaal hier op neer komen: waar komt die felheid tegenover veganisten toch vandaan? Super helder verwoord.

  Ik bewonder je activisme en de manier waarop je dat doet en ik geloof dat je, zonder dat je dat altijd zelf weet, een hoop mensen tot denken aanzet. Ik hoop dat je je bevlogenheid en overtuigingskracht door de jaren heen vast zult weten te houden en dat je, samen met al die andere veganisten, die 0,4 minstens ziet veranderen in een 4,0 😉

  Mijn steun heb je!

  • Reply
   Brenda
   28 augustus 2017 at 21:35

   Wow, Marlies, dank je wel voor je ontzettend lieve bericht! Dit maakt echt m’n dag! 😀 Ik ben zo blij dat dit artikel zo geholpen heeft, en hopelijk nog veel meer mensen aan het denken zet, inderdaad! Ik ben ervan overtuigd dat veganisme de komende paar jaar echt ‘booming’ gaat worden. We kunnen er gewoon niet meer onderuit, de waarheid onder ogen te zien. 🙂 En hoe meer mensen hieraan meewerken, hoe beter! 😀
   Liefs,

 • Reply
  Marjolein
  12 augustus 2017 at 10:17

  Dit is denk ik het meest informatieve en best onderbouwde artikel dat ik ooit over veganisme gelezen heb. Dank je!

  • Reply
   Brenda
   12 augustus 2017 at 10:25

   Wauw Marjolein, dank je wel voor je grote compliment! En van mijn kant heel graag gedaan natuurlijk!

 • Reply
  Sanne
  11 augustus 2017 at 02:26

  Wat een mega mega mega fijn artikel!

  • Reply
   Brenda
   11 augustus 2017 at 10:13

   Wat een mega mega lieve reactie ^^ Dank je wel!

 • Reply
  Ed Heesbeen
  17 juli 2017 at 06:49

  Goed en duidelijk geschreven Brenda, Chapeau !!!

 • Reply
  Linda - Zaailingen
  14 juli 2017 at 10:50

  Wat een goed stuk! Heel duidelijk, direct en nog grappig ook 🙂

 • Reply
  Marjet
  14 juli 2017 at 10:05

  Er zijn dus meer psychopaten dan veganisten op de wereld. Best wel schokkend.

  • Reply
   Brenda
   14 juli 2017 at 14:16

   Ja erg he! In ieder geval wel in Nederland – misschien doen ze het ergens anders in de wereld beter 😉

  • Reply
   @TofuTed
   16 juli 2017 at 16:53

   Ja maar die indruk had ik al helaas
   Maar er is dus ook een groot potentieel!

 • Reply
  Wendy
  14 juli 2017 at 09:13

  Wat een super artikel!
  Ik ben een tijdje geleden nog “aangevallen” geweest over het feit dat ik veganist wil zijn. Ik zeg “wil zijn” want er zijn een paar dingetjes die ik niet zomaar kan weglaten uit mijn leven (medicatie) en als het soms ECHT te veel moeite is om een plantaardig alternatief te halen, dan durf ik wel eens zondigen (bv. een croissant eten – wel NOOIT vlees gelukkig).
  Ik voel me er wel slecht bij -__-

  Alleszins, ik krijg stiekem echt zin om jouw artikel te delen op mijn facebook! Maar ik durf niet goed. Ik ga eerder voor de “laat me in alle rust mijn plantjes opeten”-veganist dan de “denk meer na over wat je doet!”-veganist :p

  • Reply
   Brenda
   14 juli 2017 at 14:32

   Hoi Wendy! Dank je wel voor je bericht, en bij dezen een veer, want zelfs als croissantjesverslaafde draag je bij aan minder dierenleed. 🙂 Doe het lekker op je eigen tempo: iedere keer dat je niet voor een dierlijk product kiest maar voor een plantaardig alternatief is al top!
   Ik weet niet hoe alle andere delers het hebben ervaren (68 mensen gingen u voor – mocht je het hebben gedeeld dan bij dezen heel erg bedankt!), maar mocht er nou een omnivoor zijn die in de verdediging schiet, stuur ze dan maar naar mij toe, of reageer gewoon eenvoudigweg ‘Don’t kill the messenger’ 😉
   Niets hoeft natuurlijk, maar hoe meer mensen het lezen, hoe meer dieren we redden!
   Liefs,

 • Reply
  Desi
  13 juli 2017 at 18:58

  Wat lief dat je naar me linkt <3 Laten we van die 0,4% snel meer maken 😀

  • Reply
   Brenda
   13 juli 2017 at 22:03

   Dat klinkt als een heel goed plan! ^^

  1 2

  Leave a Reply