Vegan Monkey
Art Life

Because

Het is de conclusie van zo goed als iedere natuurdocumentaire: red de natuur want ze gaat eraan. De mens is een monster dat zeëen leegrooft, bergen van hun bossen stript, en oerwouden met de grond gelijk maakt. We ontwrichten ecosystemen en voeren een massale genocide op alle levensvormen op aarde. Het is vijf voor twaalf en we moeten dit stoppen, maar eigenlijk is het al te laat.

De documentaire is afgelopen.

Daar zitten we dan, op de bank, teneergeslagen naar de aftiteling te staren. De bewondering en de passie die we voor de natuur en de dieren die we zojuist hebben gezien voelden is in de laatste vijf minuten bedolven onder een verlammend schuldgevoel. De aarde gaat kapot en dat is onze schuld.

De aarde gaat kapot en dat is onze schuld. 

Is dit het beeld dat we van de natuur willen hebben? Is dit het beeld dat we onze kinderen willen meegeven? De natuur als een verpieterd kruidentuintje waar we voor moeten zorgen en dieren als zielige slachtoffertjes van onze hebzucht?

Nee.

Met die boodschap gaan we de aarde niet redden. Bovendien klopt hij niet. De natuur is zoveel meer dan onze achtertuin, en dieren zoveel meer dan slachtoffers. Zoveel, dat er geen woorden voor zijn. Daarom doe ik het met een schilderij.

Art of the Ocean

De natuur en alle dieren op aarde hebben intrinsieke waarde – waarde van zichzelf. Ieder dier, zelfs iedere boom, is uniek en kan niet door een ander worden vervangen, zoals ook een mens niet door een ander kan worden vervangen. De intrinsieke waarde van de natuur en dieren is niet in kapitaal of materiaal uit te drukken. Ze zijn onvervangbaar en onvangbaar. Complex, prachtig, onvoorspelbaar, subliem, adembenemend, perfect en imperfect tegelijkertijd.

Het wordt tijd dat we ons weer focussen op de intrinsieke waarde van de natuur. Mensen weer een passie voor al het leven op aarde laten krijgen. En dat deze passie ze drijft om zich in te zetten voor de onbeschrijflijke mooie wereld waar we op leven.

Met dit werk wil ik daaraan bijdragen. Ik wil de intrinsieke waarde van de oceaan en de dieren die onder en boven het oppervlak leven overbrengen, ze in volle glorie laten zien. Dat wanneer iemand vraagt: “Waarom? Waarom is het zo belangrijk dat we de oceanen beschermen?”, dat je naar dit werk kunt wijzen en zeggen:

Daarom.

Because

The reason to care

Dit werk wordt vanavond tijdens het Dinner Lecture van Sea The Future geveild. De opbrengst van het schilderij gaat naar het doel dat deze missie in de praktijk brengt: Sea First. Met het geld wordt lesmateriaal ontwikkeld voor scholen, zodat de kinderen – de toekomst van onze aarde – leren hoe prachtig de oceanen zijn, hoe belangrijk het is dat we ze beschermen, en hoe zij hieraan mee kunnen helpen.    

Education is the most powerful weapon to change the world.
– Nelson Mandela

 

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Joeke
  12 juni 2018 at 17:38

  Mooi kunstwerk en heel veel succes met al je plannen!!

  • Reply
   Brenda
   12 juni 2018 at 21:09

   Dank je wel Joeke! ^^ Er staan nog meer van dit soort werken op m’n art-bucketlist (heb jij er ook zo ééntje? 😉 ), en ik kan niet wachten om te beginnen!

  Leave a Reply